Στο πλαίσιο των λειτουργικών εκδηλώσεων και των εκπαιδευτικών ασκήσεων των φοιτητών την Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018, στο Παρεκκλήσιο της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τελέσθηκε η Ακολουθία του Ευχελαίου. Με την παρουσία καθηγητών και φοιτητών, συμμετείχαν επτά ιερείς κατά την παλαιά παράδοση, όπως αυτή μαρτυρείται από τον 11ο αιώνα, σε κατ’ ακρίβειαν εφαρμογή του από τον Απόστολο Ιάκωβο γραφέντος: «Ασθενεί τις εν υμίν; Προσκαλεσάσθω τους πρεσβυτέρους της εκκλησίας και προσευξάσθωσαν επ’ αυτόν αλείψαντες αυτόν ελαίω εν τω ονόματι του Κυρίου» (5,14).
Ο αριθμός των επτά ιερέων, σημειώνει ο άγιος Συμεών Θεσσαλονίκης, προτάθηκε και, όπου αυτό ήταν δυνατόν, επικράτησε δια το ιερόν του αριθμού: «Οίμαι (νομίζω) δε δια τα επταχώς αριθμούμενα εν Ησαΐα δώρα του Πνεύματος˙ ή και δια τους επτά εκείνους του νόμου παλαιούς ιερείς, κύκλω σαλπίσαντας της Ιεριχώ επτάκις προστάγματι θεϊκώ…» (PG 155, 516C – 517A). Η εν λόγω Ακολουθία είναι από τις εκτενέστερες στην Εκκλησία, συνδεδεμένη ιστορικά τόσο με τη θεία Λειτουργία, όσο και με τις Ακολουθίες του Όρθρου και του Εσπερινού. Αρχικά, τον 11ο αι., και οι επτά ιερείς ανεγίγνωσκαν τις δύο τότε ευχές, του αγιασμού του ελαίου και της χρίσεως. Η από τον 13ο αι. ανάπτυξή της με τις επτά ενότητες αναγνωσμάτων και ευχών βρίσκει την σταθερά της μορφή μετά τον 15ο αι. στην έντυπη ευχολογική μας παράδοση.
Το ιερό Ευχέλαιο ως άλλο μύρο, κατά τον άγιο Συμεών Θεσσαλονίκης, μας παρέχει εν Χριστώ την σφραγίδα της Χάριτος, λαμπρύνει και αγιάζει τις ψυχές και τα σώματα, απαλείφει τα τραύματα και μας καθαρίζει από τις αμαρτίες (PG 155, 529D-532A). Θείος ποταμός του ελέους ο Χριστός , κατά τα τροπάρια του προκαταρκτικού μέρους της Ακολουθίας, ιατρός και βοηθός των εν πόνοις, δωρίζει την ίαση, την θεραπεία πληγών και νόσων, την των πταισμάτων άφεσιν, την των πόνων παραμυθία, τον αφανισμό των θλίψεων, την αποκατάσταση του ψυχοσωματικά πάσχοντος ανθρώπου στο σώμα της Εκκλησίας και την καταξίωσή του στην προοπτική της του Θεού βασιλείας. Όπως άλλωστε όλα τα μυστήρια, έτσι και το Ευχέλαιο, αποτελεί γεγονός που φανερώνει την Εκκλησία και καθιστά τον άνθρωπο ζωντανό της μέλος.