Το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε πρόσφατη συνεδρίαση (αριθμ. 17/09-06-2016) αποφάσισε να προβεί στην επιτιμοποίηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Ανάλογη απόφαση έχει λάβει και το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας (αριθμ. Συν. 563/18-5-16), οπότε η αναγόρευση θα γίνει και από τα δύο Τμήματα, ως κοινή πράξη της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. με ευθύνη της Κοσμητείας. Ως ημέρα αναγόρευσης έχει καθορισθεί η Πέμπτη 10η Νοεμβρίου 2016.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος (κατά κόσμο Ιωάννης Λιάπης) τυγχάνει διακεκριμένος πρωθιεράρχης, αφοσιωμένος στη διακονία της Εκκλησίας, με πλούσιο ποιμαντικό, εκκλησιαστικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό και συγγραφικό έργο, τόσο ως Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας (1981-2008), όσο και ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών (2008 έως σήμερον).
Χωρίς τάση αυτοπροβολής και μακράν από την επιζήτηση της δημοσιότητας, ο Μακαριώτατος διακρίνεται για την αποφασιστική διεκδίκηση των δικαίων της Εκκλησίας, και μάλιστα κατά τρόπον αποτελεσματικό και λυσιτελή, εντός του πλέγματος των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας στην ελληνική επικράτεια, κινούμενος πάντοτε με χαρισματική διάκριση και με την ανυπέρβλητη δύναμη «της λαλούσης σιγής».
Στοιχούμενος στην ισοκράτειο ρήση «ἕλληνες εἶσιν οἱ τῆς ἑλληνικῆς παιδείας μετέχοντες» ορθοτομεί τον ευαγγελικό λόγο αδιακρίτως, άνευ φραγμών, σε όλους τους πολίτες της Ελλάδας. Αναδεικνύει την πολιτιστική ταυτότητα του Ελληνισμού που συνυφαίνεται με την ορθόδοξη πίστη και την βυζαντινή παράδοση. Αντιπροσωπευτικό δείγμα η αναμόρφωση της ιστορικής Ι. Μονής του Οσίου Λουκά Βοιωτίας.
Διακρίνεται για την ευρυμάθειά του. Σπούδασε θεολογία και αρχαιολογία και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην αλλοδαπή, τυγχάνει δε πολυγραφότατος, συγγράψας, μεταξύ άλλων, το τρίτομο έργο «Μεσαιωνικά μνημεία της Βοιωτίας», το οποίο το 1970 εβραβεύθη με το α’ βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Πριν εισέλθει στον κλήρο, εργάσθηκε ως πανεπιστημιακός βοηθός στην Αρχαιολογική Εταιρεία στην Αθήνα δίπλα στον Ορλάνδο, αλλά και ως εκπαιδευτικός στην Λεόντειο Σχολή σε Νυκτερινό Γυμνάσιο στην Αθήνα, και σε Γυμνάσιο στον Αυλώνα.
Ως Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά την τελευταία οκταετία και πλέον, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πηδαλιουχεί την νοητή ολκάδα του Χριστού, με σπάνια διάκριση, ευελιξία και ιδιαίτερη επιδεξιότητα. Πάντα δε ταύτα σε μία εξαιρετική δύσκολη συγκυρία για το Έθνος.
Ο Μακαριώτατος κατόρθωσε να εμπνεύσει στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος μία θαυμαστή ομόνοια και ομοψυχία, ανέδειξε το διακονικό ρόλο της Εκκλησίας με δημιουργία ισχυρών προνοιακών δομών για πτωχούς, νεόπτωχους και μετανάστες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις, χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμούς και επιλεκτικές επιλογές. Xαρακτηριστικό παράδειγμα η αναντικατάστατη και πολυδιάστατη συνεισφορά της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς προσφυγικής και οικονομικής κρίσης που μαστίζει την πατρίδα μας.
Άνθρωπος του είναι και όχι του φαίνεσθαι, των έργων και όχι των λόγων, ο Μακαριώτατος αποτελεί τον τύπο τοῦ Πρωθιεράρχου με δυσεύρετο περιεχόμενο, αυξημένη εκκλησιαστική αυτοσυνειδησία και υψηλό αίσθημα ευθύνης, έναντι της νέας γενεάς της νεοελληνικής κοινωνίας.