Με πρωτοβουλία του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης οργανώθηκε Εβδομάδα με επιστημονικές ημερίδες και εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντός από 17-20 Μαίου 2016. Η εν λόγω Εβδομάδα «Θεολογικού Λόγου και Τέχνης» ξεκίνησε με την διεθνή επιστημονική διημερίδα με θέμα «Ο διάλογος στη ζωή και το έργο των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και στην παράδοση τους». Ο Τομέας Εκκλησιαστικής Ιστορίας Χριστιανικής Γραμματείας Αρχαιολογίας και Τέχνης σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Σλαβολόγων πρόβαλαν τη σημασία του διαλόγου ως σταθερή αξία όχι μόνο της κυριλλομεθοδιανής κληρονομιάς, αλλά της ίδιας της ορθόδοξης ταυτότητας έως και τις μἐρες μας.
Ενδιαφέρον είχε επίσης και η καλά οργανωμένη μουσική εκδήλωση με τον τίτλο «Ας τραγουδήσω κι ας χαρώ». Μέσα από τους δρόμους της Δημοτικής Μουσικής μας Παράδοσης». Στην εκδήλωση αυτή, που έγινε στην κατάμεστη Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ., ακούστηκαν τραγούδια από την Ήπειρο με τον Σάββα Σιάτρα, το Μωριά με τον π. Χρήστο Κυριακόπουλο και άλλες περιοχές της πατρίδας μας από λαμπρούς καλλιτέχνες και Ενοριακές χορωδίες της Θεσσαλονίκης.
Σε άλλη ημερίδα με τον τίτλο «Μεταπτυχιακή Έρευνα στον Τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Αρχαιολογίας και Τέχνης», παρουσιάστηκαν οι εργασίες των μεταπτυχιακών φοιτητών σε μιά προσπάθεια ανάδειξης του ερευνητικού προβληματισμού των πριν από τη λήψη του διπλώματος ειδίκευσης.
Με το θέμα «Η ευθύνη της Ορθόδοξης Εκκλησίας για καταλλαγή» ασχολήθηκε το επόμενο Διεθνές Συνέδριο με αφορμή την έκδοση σχετικού βιβλίου από τον Ομότιμο Καθηγητή της Ορθόδοξης και Οικουμενικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Graz της Αυστρίας κ. Γρηγόριο Λαρεντζάκη.
Το διήμερο 18-20 Μαίου οι φοιτητές της Θεολογικής Σχολής εξέθεσαν τα έργα βυζαντινών εικόνων που αγιογραφούν στα δύο Εργαστήρια της Σχολής υπό την καθοδήγηση των ειδικών επί του αντικειμένου Καθηγητών. Η Έκθεση περιελάμβανε επίσης φωτογραφίες από το Άγιον Όρος και έργα σύγχρονης Τέχνης. Στη θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στο Παρεκκλήσιο της Σχολής την Πέμπτη, 10 Μαίου λειτούργησαν Καθηγητές ιερείς και φοιτητές και έψαλλε ο βυζαντινός χορός της Θεολογικής Σχολής υπό τη διεύθυνση του Επίκ. Καθηγητή π. Σπυρίδωνος Αντωνίου.
Οι εκδηλώσεις αυτής της Εβδομάδας κορυφώθηκαν με την τελετή επιτιμοποίησης του κ. Γρηγορίου Λαρεντζάκη, Ομοτίμου Καθηγητού του Πανεπιστημίου του Graz, παρουσία της Αναπληρώτριας Πρύτανη κ. Δέσποινας Κλαβανίδου, του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής κ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου, των Προέδρων των δύο Τμημάτων κκ. Παναγιώτη Σκαλτσή και Κων/νου Χρήστου, Καθηγητών, φοιτητών και πλήθους κόσμου. Ο κ. Λαρεντζάκης μίλησε με θέμα: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος: Το μήνυμα της για τη σύγχρονη κρίση».
Κατά γενική ομολογία η «Εβδομάδα Θεολογικού Λόγου και Τέχνης» σημείωσε εξαιιρετική επιτυχία, ανέδειξε τον επιστημονικό θεολογικό λόγο και τη δύναμη του πολιτισμού μας στην κοινωνία, έφερε πιο κοντά φοιτητές και καθηγητές και έδωσε το μήνυμα των δυνατοτήτων, επιστημονικών και πολιτισμικών, που εμπνέονται από τον κειμενικό και μνημειακό πλούτο της Ορθόδοξης Παράδοσής μας. Η εβδομάδα αυτή, με ανάλογες εκδηλώσεις, θα συνεχίσει και του χρόνου με φιλοδοξία να γίνει θεσμός και κύριο στόχο να φέρει πιο κοντά τη θεολογία προς την Εκκλησία και την κοινωνία.