Το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Σλαβολόγων, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το Πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης Cultural Route “St Cyril and Methodius” οργάνωσε στις 17 και 18 Μαΐου 2016 τη Διεθνή Επιστημονική Διημερίδα με θέμα «Ο διάλογος στη ζωή και το έργο των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και στην παράδοσή τους» στο πλαίσιο της Εβδομάδας Θεολογικού Λόγου και Τέχνης που πραγματοποιείται την εβδομάδα που διανύουμε (16 – 20 Μαΐου 2016).
Στην Επιστημονική Διημερίδα έλαβαν μέρος Καθηγητές του Τμήματος Θεολογίας, άλλων Ελληνικών Πανεπιστημίων, καθώς και από Ακαδημαϊκά Ιδρύματα του εξωτερικού.
Οι εργασίες ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης 17 Μαΐου, συνεχίστηκαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας και ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης 18 Μαΐου.
Την έναρξη της Διημερίδας κήρυξε ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Καθηγητής κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, ενώ χαιρετισμούς απηύθηναν η Αναπληρώτρια Πρύτανης του Α.Π.Θ. κ. Αριάδνη Στογιαννίδου, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Αθανασίου ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γ. Μπουτάρης.
Οι εργασίες της Διημερίδας άρχισαν με την ομιλία του Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Σλαβολόγων Ομότιμου Καθηγητή Ιωάννη Ταρνανίδη, ο οποίος ξεκινώντας από τη θέση του διαλόγου στην κυριλλομεθοδιανή παράδοση αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του διαλόγου όχι μόνο για την επιστημονική έρευνα αλλά και γενικότερα για την εκκλησιαστική ζωή.
Οι εργασίες της Διημερίδας που ολοκληρώθηκαν με στρογγυλή τράπεζα η οποία είχε ως κεντρικό θέμα: «Η κυριλλομεθοδιανή παράδοση του διαλόγου στον σύγχρονο ευρωπαϊκό κόσμο» ανέδειξαν τη σημασία που απέδιδαν οι θεσσαλονικείς άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος στον διάλογο ως μέσο προσέγγισης και επίλυσης των προβλημάτων που τους απασχόλησαν αλλά και τη σημασία του διαλόγου για την παράδοση που κληροδότησαν στους μαθητές τους και μέσω αυτών στον σλαβικό κόσμο. Τέλος υπογράμμισαν την αναγκαιότητα της περαιτέρω και σε βάθος μελέτης της πολύπτυχης και πολυποίκιλλης κυριλλομεθοδιανής κληρονομιάς που είναι έκφραση του βιώματος της Ορθόδοξης Ανατολικής Παράδοσης.
Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί από τον κ. Α. Καγκελάρη φοιτητή του Προγράμματος Μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Θεολογίας.