
Στο πλαίσιο του μαθήματος της Λειτουργικής και των σχετικών με αυτό εκπαιδευτικών ασκήσεων, 60 περίπου φοιτητές της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, οι περισσότεροι από το Τμήμα Θεολογίας, το Σάββατο, 9 Απριλίου, επισκέφθηκαν την ακριτική Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών, συνοδευόμενοι από τους Καθηγητές Παναγιώτη Σκαλτσή, Νίκη Παπαγεωργίου και Τρύφωνα Τσομπάνη. Πρώτα προσκύνησαν και ξεναγήθηκαν στο ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Νικάνορα. Η εν λόγω Ιερά Μονή, η οποία είναι άβατη και άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία και την πνευματική παράδοση της περιοχής, έχει ανακαινισθεί και διασώζει σημαντικά εκκλησιαστικά κειμήλια και χειρόγραφα ιδιαίτερης σπουδαιότητας και αξίας. Η νέα δε Αδελφότητα δίδει την δική της καλή μαρτυρία στη Δυτική Μακεδονία και όχι μόνο, με βάση πάντοτε τα πρότυπα του ορθόδοξου μοναχισμού και του ασκητικού βίου, όπως αυτά καταγράφονται στη Διαθήκη του αγίου.
Στη συνέχεια οι φοιτητές επισκέφθηκαν τον τοπικό Επίσκοπο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ, ο οποίος τους δέχθηκε με πολλή αγάπη. Τους προσέφερε αβραμιαία φιλοξενία και τους μίλησε για την ιστορία της τοπικής αυτής Εκκλησίας και τις σύγχρονες ποιμαντικές της ανάγκες. Ιδιαιτέρως μάλιστα αναφέρθηκε στη σημασία της Ιερωσύνης , αλλά και στα προσόντα που πρέπει να έχει ένας σωστός ιερεύς.
Επόμενος σταθμός της προσκυνηματικής αυτής εκδρομής ήταν το χωριό Μηλιά Γρεβενών , όπου οι φοιτητές έμειναν εντυπωσιασμένοι από την ξενάγηση στο μουσείο φυσικής ιστορίας. Εκεί φυλάσσονται οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες του κόσμου μήκους 4,39 μ. και 5,02 μ. από μαστόδοντες ηλικίας 3 εκατομμυρίων ετών που ανασκάφηκαν το 1997 και το 2007 αντίστοιχα στην εν λόγω περιοχή.
Κατά την επιστροφή των προς Θεσσαλονίκη είχαν τη χαρά να σταματήσουν για την Ακολουθία του Εσπερινού στην Ι. Μονή Παναγίας Δοβρά στη Βέροια. Η εκπαιδευτική αυτή εκδρομή ήταν για όλους μια άριστη ευκαιρία να γνωρίσουν την τοπική Εκκλησία των Γρεβενών, τον άξιο Επίσκοπό της και τους καλούς του συνεργάτες και γενικότερα να μάθουν πολλά για την πνευματική και πολιτισμική παράδοση της περιοχής. Οι εμπειρίες που απεκόμισαν και τα μηνύματα που έλαβαν θα τους είναι χρήσιμα στο έργο των ως θεολόγων στην Εκκλησία και την κοινωνία.