Με ξεχωριστή επισημότητα και λαμπρότητα, τη Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016, εορτάσθηκε η μνήμη των Τριών Ιεραρχών στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παρόντες ήσαν οι Πρυτανικές Αρχές, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, τα μέλη της Συγκλήτου και πλήθος φοιτητών του Πανεπιστημίου.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα αρχικά εψάλησαν ύμνοι προς τιμήν των αγίων από τη χορωδία της Θεολογικής Σχολής «Οι Τρεις Ιεράρχες» υπό τη διεύθυνση του Επίκ. Καθηγητή π. Σπυρίδωνος Αντωνίου. Ακολούθησε εισήγηση του Πρύτανη, Καθηγητή κυρίου Περικλή Μήτκα και ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Χρήστου, με θέμα: «Οι Τρεις Ιεράρχες και η ελληνική σκέψη». Μεταξύ των άλλων ο εκλεκτός ομιλητής αναφέρθηκε στο ιστορικό της εορτής των Τριών Ιεραρχών, στον αγώνα μεταξύ Χριστιανισμού και Εθνισμού, ο οποίος υπήρξε σκληρός κατά τον 4ο μ.Χ. αι., την επικράτηση του Χριστιανισμού και της Εκκλησίας ως πνευματικής ηγέτιδος της κοινωνίας, και τις σπουδές των τιμωμένων αγίων. Κεντρικό σημείο της ομιλίας ήταν ότι οι Τρεις Ιεράρχες οικοδόμησαν πάνω στη διπλή παιδεία , τη χριστιανική δηλαδή και την ελληνική.
Το Σάββατο επίσης, 30 Ιανουαρίου, στον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών (περιοχή Βούλγαρη), τελέσθηκε αρχιερατική θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου. Παρόντες ήσαν οι Πρυτανικές Αρχές, ο Κοσμήτορας και Καθηγητές της Θεολογικής Σχολής, εκπαιδευτικοί φορείς όλων των βαθμίδων και πλήθος πιστών. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Καθηγητής της Λειτουργικής και Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας κ. Παναγιώτης Σκαλτσής.
Ο ομιλητής ανέδειξε τη λειτουργική-ευχαριστιακή έκφραση της Εκκλησίας. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες των Τριών Ιεραρχών για την εμβάθυνση στη θεία Λατρεία με σημαντικότερη αυτή της συγγραφής των θείων Λειτουργιών. Η θεία Λειτουργία, επεσήμανε, είναι το δώρο του Θεού στην ανθρωπότητα, με σκοπό την πρόσληψη του κόσμου και τη θέωση του ανθρώπου. Ο λειτουργημένος άνθρωπος, κατέληξε ο ομιλητής, είναι ικανός να κρατήσει στα χέρια του τη μοίρα του και τη μοίρα του κόσμου.
Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ο Παναγιώτατος τέλεσε το μνημόσυνο υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίας αναπαύσεως των κεκοιμημένων καθηγητών, ευεργετών, δωρητών, φοιτητών και διατελεσάντων υπαλλήλων του Πανεπιστημίου.
Φωτογραφίες: Δημοσθένης Τσαβδαρίδης